Primàries: el petit gran canvi


Els partits polítics son l'instrument natural per articular l'acció de grups de persones amb afinitat ideològica i ser actors efectius de la cosa publica, servir al poble.
Malauradament, la professionalització de la política i dels polítics han fet mutar l'ordre de les coses i la lluita pel poder porta a la partitocràcia. Els electes, gràcies al vot del poble, serveixen als partits.

Sota aquesta perspectiva es pot entendre perfectament que sondegen al poble quan s'acosten eleccions i un cop han renovat el crèdit per a 4 anys ja no tornen a interessar-se fins al proper cicle.

Hem vist recentment i d'una forma nítida, com el Govern de l'Estat pren decisions clarament perjudicials per a la població que els ha votat i beneficioses per a la banca i els lobbies econòmics. Per citar només un exemple.

A les arrels profundes d'aquesta trama es troba la forma en que s'escullen els candidats o candidates. És el partit qui els tria i els empaqueta en una llista tancada i que finalment les persones votaran en clau de marca ja que no poden triar les persones que creuen els poden servir millor. En aquesta tesitura, els partits es converteixen en els administradors d'una marca electoral i els candidats o candidates li deuen el lloc al partit que els ha inclòs en tal o qual llista. Si a això afegim que hi han persones que es dediquen durant anys a la funció política i en fan una professió, la realitat és que el seu lloc de treball depèn de servir bé no pas al votant, sinó al partit que l'inclou a les llistes legislatura rere legislatura.

No es tracta d'eliminar els partits, sinó de tornar el seu funcionament a l'origen, que és representar i servir al poble. Si la gent pot triar qui vol que el representi, es minimitza el pes de les marques i el/la representant estarà més atent a les necessitats dels votants, no caldrà fer sondejos artificiosos.

La proposta de Primàries Catalunya va en aquest sentit, promoure que els partits adoptin mecanismes de participació directe i que la gent prengui consciència de que les coses poden i s'han de fer d'un altre manera de com ens han acostumat.

La reacció dels partits a Primàries Catalunya per a les Eleccions Municipals del proper mes de maig ha estat (com era d'esperar) molt tèbia i irregular, majoritàriament, els partits hegemònics han declinat sumar-s'hi, tret d'algunes excepcions. No obstant, la iniciativa segueix obrint-se pas, al voltant de 50 municipis faran primàries o estan treballant per fer-les. 

És important participar perquè, malgrat les dificultats, és el sistema que més s'acosta a fer veritables llistes obertes. Si la gent pren consciència del valor de la participació directe i constant, els partits hauran d'adaptar-se si volen no desaparèixer.

Jo us recomano que no deixeu perdre l'oportunitat de participar i començar un petit gran canvi.
Si sou d'Arenys de Mar, visiteu .....






Comentaris