La Promoció Econòmica d'Arenys més enllà de les legislatures


Llegeixo al web de Ràdio Arenys que es vol tirar enrere el Pla Especial Urbanístic al Passeig Xifré en el Ple d'avui 16 de març.

L'argumentació que es fa des del Govern local és que "aquest pla especial es va redactar en un context diferent a l’actual. Ara, donat que ja hi ha un hotel que ha tirat endavant un privat i altres llocs d’allotjament a Arenys de Mar, el govern municipal no creu necessari fer-ne un altre."

La proposta hotelera per a la plaça Lloveras es plantejava en termes de Concessió, per tant, l'Ajuntament no ha de fer cap despesa i en canvi havien diversos inversors molt interessats en aquest projecte. El nou POUM aprovat després de 13 anys de negociacions amb la Generalitat contemplava aquest ús i l'anterior no.
És trist que quan surt l'oportunitat de fer les coses la burocràcia administrativa les faci impossible i quan aquestes per fi, es desbloquen, aleshores la manca de voluntat política les torna a tombar.

Recentment, m'explicava un empresari que d'aquí pocs dies inaugurarà un local dedicat a la restauració i celebracions multitudinàries a la zona del Port, que té reserves ja confirmades per a més de 12.000 persones en els propers mesos, amb un impacte estimat en l'economia d'Arenys sobre el milió d'euros. Moltes d'aquestes persones que venen a celebrar banquets de noces necessiten allotjament i l'oferta actual d'Arenys no és prou suficient per atendre-la.

L'argument de que ja hi ha un hotel (de fet, n'hi ha més d'un) és un esquema propi de polítics, no d'empresaris, car l'existència de més oferta de places hoteleres el que fa és un efecte sinèrgic, atreu més persones i els hotels existents tenen més possibilitats d'omplir. El contrari, és a dir, un dèficit crònic de places fa que la gent es plantegi altres poblacions prioritàriament.

Tancar la possibilitat de que hi hagi un altre hotel a Arenys és una mala notícia per als hotelers actuals i també per al comerç, que no passa pels millors moments.

Tampoc estic defensant l'expansió hotelera sense model ni control, ans al contrari, l'Ajuntament hauria de vetllar perquè aquests establiments es puguin desenvolupar de manera ordenada, respectant l'aspecte de la façana litoral, els trets arquitectònics específics i en sintonia amb un model de turisme sostenible i de qualitat.

Lamentablement, la visió curtplacista dels governs municipals hipotequen el futur desenvolupament econòmic i el benestar dels arenyencs.


Comentaris